Erik van Haren

Erik van Haren M.Ed, is een gepassioneerd wiskunde docent. Hij is ervan overtuigd dat iedereen kan genieten van wiskunde, zolang het op het juiste niveau en boeiend wordt aangeboden.
Om dat mogelijk te maken zet Erik zich in om wiskunde laagdrempelig en boeiend aan te bieden. Hij geniet er juist van wanneer iemand die aangeeft wiskunde saai en moeilijk te vinden toch weet te verleiden om na te denken over een wiskundig probleem. De kick die je krijgt bij het oplossen van een wiskundig vraagstukje of puzzel, geeft nergens zoveel voldoening als bij wiskunde. Het zijn kicks voor niks, wat ook de titel was van zijn puzzelmagazine dat hij jarenlang heeft verzorgd.

Erik heeft een oog voor wat leerlingen en mensen leuk vinden om te doen en speelt graag een spelletje. In de privé sfeer, maar ook in de klas. Mensen laten nadenken en daarover met elkaar laten communiceren. Of op het verkeerde been zetten door advocaat van de duivel te spelen. Competitief, maar altijd eerlijk en helpend. Een veilig leerklimaat creëren en met elkaar genieten. Dan voelt hij zich als een vis in het water.

Als poolspeler was hij de beheerder van de website pooliscool, met het pooliscool-forum. Dit forum was een begrip in heel poolend Nederland, waar iedereen kwam voor: poolnieuws, uitslagen, nieuwe producten en discussies. Zijn carrière als poolspeler kende enkele successen zoals brons op NK, brons op EK clubteams. Maar hij heeft nooit de A-status kunnen veroveren voor het NOC*NSF om daadwerkelijk als professional aan de slag te kunnen. De vriendschappen en ervaringen die hij aan deze tijd over heeft gehouden liggen wel ten grondslag aan het smartpool project, waar hij als auteur van het wiskundemateriaal een hoofdrol in vervult.

Even op een rijtje zetten wat Erik zoal doet:

 • Als medeauteur bij de Wageningse Methode maakt hij aantrekkelijke en zinvolle wiskunde.
 • Als lid van de opgavencommissie van Kangoeroe draagt hij zijn steentje bij om leuke wiskundepuzzels voor leerlingen van alle leeftijden te maken.
 • Als auteur van het smartpoolproject heeft hij het lesboekje "Wiskunde aan de pooltafel" geschreven. Ook schrijft hij voor Pythagoras, het wiskundetijdschrift voor jongeren.

Inmiddels heeft hij het bedrijf Mathplay opgericht.
Met Mathplay werkt hij mee aan projecten als:

 • Smartpool (lesmateriaal en workshops)
 • Wageningse Methode (gamification)
 • Kangoeroe (spellen ontwerpen)
 • Wilson Design (puzzelboekjes en posters)
 • the Global Math Project (ambassadeur)

Erik zet zich in om artikelen, boekjes en puzzels te creëren met nieuwe wiskunde.
Mathplay is het platform waarmee hij dat materiaal kan delen met docenten, studenten en iedereen die daarin geïnteresseerd is.

 • Spelenderwijs leren
 • Leuke wiskunde voor iedereen
 • Onderwijs ondersteunend

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief