Over mij

De kracht van wiskunde
Wiskunde helpt ons om de wereld waarin we leven te begrijpen. Veel docenten en ouders kennen de kracht van wiskundig denken en willen dat onze jeugd hiermee in aanraking komt. Vragen creëren, grenzen verleggen, denkflexibiliteit en begrip. Zodat zij de probleemoplossers zullen worden die de wereld kunnen gaan verbeteren. 

Onbegrepen technische handelingen
Wiskunde wordt in de praktijk vaak gezien als een vak dat bestaat uit het nadoen van onbegrepen technische handelingen. De motivatie is hierdoor vaak laag. Velen verlaten school met het idee dat wiskunde te ingewikkeld is om te leren en alleen van toepassing is voor een enkele fanatiekeling.

Is iedereen slecht in wiskunde?
Al tijdens mijn jeugd werd het me duidelijk dat wiskunde een bijzondere status heeft. Een belangrijk vak wat voor sommigen (alpha’s) moeilijker lijkt dan anderen (beta’s). Er zijn zelfs hele gezinnen die beweren dat iedereen thuis slecht is in wiskunde: vader, moeder, broer, zus en zelfs de hond is er slecht in.

Vrijbijven en ongedwongen wiskundeplezier
Vrijblijvend en ongedwongen plezier beleven aan wiskunde is schaars komt helaas niet vaak voor. En dit terwijl iedereen hunkert naar het begrijpen en toepassen van rekenvaardigheden. Veel druk zetten en dwang uit oefenen om een leerling betekenisloze en onbegrepen procedures te laten volgen, werkt demotiverend. Zelf vond ik rekenen ook niet altijd leuk en de rijtjes opgaven maken leverde ook aan mij geen begrip en kennis op. Alleen frustratie, want als ik alles af had, kreeg ik weer een nieuw rijtje sommen.

Doorzettingsvermogen sleutel tot succes
In mijn tijd als tiener heb ik veel geskateboard en aan den lijve mogen ondervinden wat een leerproces inhoudt. Door te proberen en te leren van je fouten kan je bereiken wat nog niemand eerder heeft bereikt. Bijvoorbeeld in mijn geval een drievoudige kickflip.
Wanneer je aansluit bij de belevingswereld en rekening houdt met het instapniveau van je leerling, vergroot je de kans op eigenaarschap en intrinsieke motivatie.

De pijnpunten binnen het huidige wiskunde onderwijs
Bijna 20 jaren sta ik inmiddels voor de klas, waarvan ik ruim 10 jaren een grote wiskunde sectie heb mogen leiden. De pijnpunten binnen het huidige wiskunde onderwijs zijn me glashelder. Met mathplay bied ik tools aan voor docenten, maar ook voor leerlingen, ouders en schoolleiders, om uit de negatieve sleur te komen en het imago van wiskunde te verbeteren.

Het zijn “Kicks voor niks!”
De kick die je krijgt bij het oplossen van een wiskundig vraagstukje of puzzel, geeft nergens zoveel voldoening als bij wiskunde. Ik noem het “kicks voor niks”, dat is ook de titel van een puzzelmagazine dat ik jarenlang heb verzorgd.

Pool = Cool? 
Voordat ik wiskunde leuk maakte, maakte ik poolbiljarten cool. Vanuit mijn passie voor het enthousiasmeren voor leuke, speelse en bereikbare inhoud richtte ik de website pooliscool op. Het werd een begrip in Nederland waar iedereen kwam voor: nieuws, uitslagen, producten en discussies. Mijn ervaringen en netwerk uit die tijd, en mijn passie voor zowel wiskunde als poolbiljarten, maakten mij het “missende puzzelstukje” voor Smartpool. Mijn eerste project van de KNBB was het schrijven van het lessenpakket “wiskunde aan de pooltafel”.

Passie, plezier en vrolijkheid
Mijn passie wil ik terugzien in alles waarbij Mathplay betrokken is. Plezier, vrolijkheid, enthousiasme. Maar ook begrip, nut en betrokkenheid. Mathplay producten en diensten moeten energie leveren. Het mathplay logo moet een glimlach en vrolijk warm gevoel opleveren.

Wiskundevlog
Door mijn hoofdrol in het smartpool project van de KNBB, ben ik door het jeugdjournaal geïnterviewd. De daarop volgende weken heb ik in de media mijn passie voor wiskunde en poolbiljarten mogen delen. Naar aanleiding van het toenemend aantal publieke optredens ben ik hulp gaan zoeken bij presentatiecoach, wat resulteerde in mijn eerste vlog. Toen ik deze vlog aan mijn leerlingen liet zien waren ze enthousiast. Dit smaakte naar meer. Maar om een goede vlogger te worden zou ik nog een heel leerproces moeten doorlopen. Om stappen te maken heb ik mezelf in het diepe gegooid en ben ik met een wekelijkse YouTube video “de week van mathplay” begonnen, elke zondag om 12.00 uur.

Wiskunde masterclasses en lezingen
Met behulp van coaching heb ik inmiddels een aantal succesvolle presentaties en workshops mogen houden op de jaarvergadering van de NVvW, de wiskunde dialoog. Momenteel sta ik ingeschreven bij Wizz-scholing waarvoor ik masterclasses verzorg. In 2020 schrijf ik me in bij Speakers academy en zal ik mijn eerste TedX talk geven. Ik blijf met Mathplay mijn grenzen verleggen.

Wereldwijd netwerk van professionals
Ik heb het geluk dat ik mag samenwerken met geweldige instanties. Bij de Wageningse Methode draag ik als medeauteur bij aan aantrekkelijke en zinvolle wiskunde.  Als lid van de opgavencommissie van Kangoeroe help ik wiskundepuzzels voor leerlingen van alle leeftijden te maken. Spellen en lesmateriaal ontwerpen doe ik ook samen met Daniel Finkel (mathforlove), James Tanton (Global math project) en Gord (Mathpickle).

Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij
  • DURVEN, passie en zelfvertrouwen
  • DOEN, motivatie en doorzettingsvermogen
  • BEGRIJPEN, verdiepend probleemoplossen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, events en de laatste nieuwtjes over mijn activiteiten