over dé Wiskundepsycholoog

..want wiskundeplezier verspreiden kan iedereen!

De juiste mindset? Durven, doen, begrijpen!​
Als dé wiskundepsycholoog is het mijn missie om wiskundeplezier te verspreiden. Het is een mindset: vertrouwen in je eigen denkkracht. Vrijheid in je eigen denkproces, dat gun ik elke leerling, iedere docent. Eigenlijk gun ik dat iedereen. Maar hoe ga je van weerstand naar plezier? En wat heeft dat met wiskunde te maken?

Om deze vragen (en nog veel meer) te beantwoorden, ontwikkelde ik de Mathplay-methode. Inmiddels werken hier al meer dan 2200 scholen mee en zo bereikte ik het afgelopen jaar alleen al 115.300+ leerlingen.

De Mathplay-methode is gebaseerd op positieve psychologie en met concrete tools direct toepasbaar in de praktijk. De methode gaat uit van het principe: durven, doen, begrijpen. Het resultaat? Van potentie naar plezier met de juiste mindset. Voor jezelf en óók voor je leerlingen.

Mathplay is de verbindende factor in alles wat ik doe: de rekenspellen (linken naar webshop) die ik ontwikkel, de online cursussen, mijn masterclasses en YouTube-video’s. Alles om van wiskundeangst naar wiskundeplezier te gaan.

Je hoeft helemaal geen rekenwonder te zijn om wiskundeplezier te verspreiden!

‘Ik leer veel van de methode en probeer in mijn wiskundelessen al het een en ander toe te passen. Al is het soms maar een zin.. toch brengt dat al verandering teweeg en vooral meer plezier bij mezelf.’
Louise Lolkema

Wie is ‘Dé Wiskundepsycholoog’?​
Dat ben ik, Erik van Haren. En ik verspreid wiskundeplezier. De hele dag door. Ik sta inmiddels ruim 20 jaar voor de klas als docent Wiskunde en met mijn Mathplay-methode gaat mijn missie verder dan alleen de school waar ik werk. Alles is wiskunde, maar wie ben ik?

‘Erik combineert psychologie en wiskundig denken. Zijn ongekende enthousiasme en creativiteit zijn indrukwekkend. Wat een verrijking aan nieuwe inzichten, wat een verademing voor het onderwijs.’ - Rosa Suikers, voormalig docent Nederlands en in company taaltrainer

Het belangrijkste aan wie ik ben en wat ik doe, is dat ik wiskunde niet alleen als een schoolvak zie. Ik zeg niet voor niets: ‘Alles is wiskunde.’ En dat is een mindset. Het huidige wiskundeonderwijs kent veel pijnpunten. Leerlingen klagen erover, vinden het moeilijk of zeggen ‘dat ze het nooit zullen kunnen’. Er zijn zelfs hele gezinnen die beweren dat iedereen thuis ‘slecht is in wiskunde’: moeder, vader, broer, zus en zelfs de hond vindt het moeilijk.
Hoe zet je die weerstand om in plezier?

Dat is mijn missie: wiskundeplezier verspreiden. Daarom richtte ik de Mathplay-methode op. Ik wil Mathplay niet voor mezelf houden. Deze succesvolle methode verdient het om gedeeld te worden. Mijn rekenspellen worden al op veel scholen gespeeld en alleen al het afgelopen jaar bereikte ik er meer dan honderdduizend leerlingen mee. Daar ben ik trots op.

Je snapt dat ik actief ben in mijn missie: elke zondag verschijnt er een YouTube-video, ik publiceer artikelen, ontwikkel rekenspellen en stel gratis kennis beschikbaar in mijn maandelijkse nieuwsbrief. Voor degenen die echt van potentie naar plezier willen, zijn er de masterclasses en online cursussen.

Mijn missie blijft niet onopgemerkt: ik ben genomineerd voor Leraar van het Jaar 2021, ga bijzondere (internationale) samenwerkingen aan en verschijn zo nu en dan in de media.

  • DURVEN, passie en zelfvertrouwen
  • DOEN, motivatie en doorzettingsvermogen
  • BEGRIJPEN, verdiepend probleemoplossen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, events en de laatste nieuwtjes over mijn activiteiten